Jak ułatwić sobie domowe wędzenie?
Możliwość komentowania Jak ułatwić sobie domowe wędzenie? została wyłączona

Jak ułatwić sobie domowe wędzenie?

Aktualności

Coraz częściej przekonujemy się do zdrowej, ekologicznej żywności. Do tego samodzielne jej przygotowanie przestaje być postrzegane jako żmudny, wielogodzinny proces.

Mamy dziś dostęp do wielu urządzeń, dzięki którym cały proces może przebiegać sprawniej, a do tego jakość potraw może być praktycznie taka sama, jak w przypadku posiłków z najlepszych restauracji. Ciekawym przykładem jest połączenie grilla z wędzarnią. Dlaczego warto?

Atrakcja na rodzinnych imprezach

Niemal każdy z nas lubi grillować, dlatego też możliwość zaserwowania swoim gościom i sobie apetycznych potraw będzie argumentem wysoce przemawiającym do kubków smakowych. Dodatkowo możliwość wspólnego gotowania na świeżym powietrzu może być nie lada zabawą. Testowanie razem nowych smaków może bardzo zbliżać, dlatego też warto spróbować.

Dlaczego warto wybrać domową wędzarnię?

Łączenie grilla z wędzarnią ma tę oczywistą zaletę, że zaopatrujesz się w jeden, całkiem zaawansowany technologicznie, a jednocześnie zupełnie prosty w obsłudze produkt zamiast dwóch. Tutaj jednak przyjrzymy się bardziej funkcji domowego wędzenia.

“Wędzone” wyroby ze sklepy na ogół z prawdziwym wędzeniem niewiele mają wspólnego – najczęściej kończy się na dodaniu aromatu dymu wędzarniczego. Do tego dochodzi fakt, że tego typu asortyment szybko się psuje, przekładając się na marnowanie nie tylko zapasów żywności, lecz też i zasobów finansowych. Domowa wędzarnia jest sposobem na uniknięcie tego kłopotu.

Jakie produkty można poddać wędzeniu?

Wędzenie jedzenia to znana od setek lat metoda znacznie wydłużająca jego trwałość. Najczęściej ten sposób naturalnej konserwacji kojarzy się z obróbką mięsa, dlatego też wegetarianie i weganie mogą omijać domowe wędzarnie szerokim łukiem. Nie ma takiej potrzeby.

Niektóre rodzaje warzyw, a nawet owoców i bakalii można z powodzeniem poddawać wędzeniu, by wydłużyć ich trwałość. Znamy również choćby ze sklepowych półek pyszne wędzone sery, które mogą być jeszcze lepsze, jeśli uwędzisz je samodzielnie!

Czy wędzenie domową metodą jest czasochłonne?

Wbrew pozorom – nie. Nowoczesne wędzarnie, a nawet coraz bardziej popularny grill wędzarnia to urządzenia, dzięki którym możesz uwędzić na zapas większą ilość jedzenia, nie męcząc się przy tym zbytnio.

Wszystko dzięki zamontowanym udogodnieniom, obejmującym choćby otwór na drewno, czy też ekran chroniący przed rozprzestrzenianiem się ciepła i wbudowane termometry – po to, by w każdym momencie mieć kontrolę nad temperaturą, jaka powinna panować na danym etapie wędzenia.

Akcesoria ułatwiające wędzenie – co wybrać?

Wspominaliśmy już o udogodnieniach, dzięki którym wędzenie przebiega sprawniej i bardziej efektywnie, a które są wbudowane w urządzenie już na starcie. Zdarza się jednak czasem, że niektóre gadżety trzeba dobrać we własnym zakresie. Co przyda się najbardziej?

  • Sondy i termometry – tak jak wspominaliśmy, niesłychanie ważne jest kontrolowanie temperatury na każdym etapie wędzenia.
  • Haki wędzarnicze – dzięki nim wygodnie podwiesisz mięso i inne wyroby.
  • Siatki wędzarnicze – pomagają w utrzymaniu stałego nacisku na mięso podczas jego obróbki termicznej, jako że w naturalny sposób ulegnie on skurczeniu.
  • Zrębki drewniane – dzięki nim uzyskasz odpowiedni aromat wędzonych przez Ciebie wyrobów.

wędzenie

Jak dobrać opał do domowej wędzarni?

Każdy rodzaj drewna ma swój określony, specyficzny aromat, który w miarę procesu wędzenia coraz bardziej przenika obrabiane potrawy i wpływa na ich smak. Dlatego też nie zostawiaj tej kwestii przypadkowi i dobierz rodzaj opału do wyrobu, który chcesz uwędzić.

  • Jabłoń – sprawdzi się w przypadku mięsa wieprzowego,
  • Orzech – świetnie skomponuje się z drobiem i rybami,
  • Dąb – również pasuje do drobiu, nadając mu intensywny, charakterystyczny smak. Oprócz tego sprawdzi się również w przypadku wołowiny, sera, a nawet warzyw.

Domowe wędzenie jest dużym wydatkiem. Ale tylko na początku. Później jest to już po prostu sposób na uzyskanie w prosty sposób wybornego jedzenia, pozbawionego sztucznych dodatków, jakiego nie znajdziesz nigdzie indziej. Dobrze przeprowadzony proces wędzenia pozwoli cieszyć się wyrobami przez dłuższy czas i uniknąć nadmiernego wyrzucania żywności, której i tak marnują się na świecie całe tony.

Podobne

Psycholog Małgorzata Małek oferuje pomoc psychologiczną dla osób dorosłych i dla dzieci. Gabinet znajduje się w Śwnidnicy, a oferta obejmuje konsultacje psychologiczne oraz prowadzenie terapii poznawczo - behawioralnej.

Search

Back to Top